İradenin, algılamanın, anlamanın düşünmenin, duygulanma, hissetme ve yaşamanın imtihan için gerekli olduğunu, imtihanında insan için gerekliliğini1.soruda (Neden yaratıldık) açıkladık. İnsanda her unsura karşı algı, duygu, düşünce oluştuğuna göre farklı farklı şeyler yaşayabilmemiz için farklı farklı unsurların gerekli olduğunu anlıyoruz.

Zaten insan farklı farklı şeyler yaşamak zorunda olduğu için mecburen imtihanın içindedir. İmtihan için gereken ortamın şartların ve hareketliliğin farklı farklı unsurlarla,hatta birbirine zıt unsurlarla sağlanabileceğini anladık. İşte bu nedenle gülün üstünde diken vardır, okyanusun altında sülfürle beslenen bakteriler vardır, bizleri hasta eden zehirleyen yiyen mikroorganizmalar, hayvanlar vardır. Bizim yaşamamızı sağlayacak  (yaşamak derken sadece oksijen alıp yemek yiyerek ot gibi canlı kalmamızı değil; bize duygu ve düşünce kazandıran, bize hizmet eden, rahat ettiren, hayret ettiren, araştırıp kullandığımızda sayesinde gelişmemizi sağlayan…) maddeler vardır.O kadar çok madde vardır. çünkü insanlık geliştikçe, yaşam komplike bir hal aldıkça; insanlığın artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir çok farklı türde madde olmalıdır.   

Aksi halde çevremizdeki tüm unsurlar insana, duygu ve düşünce kazandırmayacaksa hiçbir şeyin hiçbir manası ve mantığı yoktur, o zaman yaşam olmaz, çünkü yaşamı oluşturan duygu ve düşünceler olmazdı. 
Sonuç olarak; madde var; insana duygu düşünce oluştursun diye verilmiş, insan var; maddeden duygu düşünce elde etsin diye var edilmiş, insan maddeye madde insana muhtaç, insan sanata sanat insana muhtaç…
Farklı farklı taşlar farklı farklı insanlar görünürde rastgele var olmuş kainat hissi verebilir, fakat farklılıkta hikmet varsa tesadüflere yer yoktur. Yani 1-imtihan dünyasının unsurlarıdır.

2-Canlıların çokluğu, çeşitliliği, hepsindeki ayrı ayrı ince ayar mühendislikleri, dizaynları tesadüfen olamayacakları ihtimalini arttırır. Yaratıcının varlığını ve ne kadar büyük bir sanatkar olduğunu ispatlar.Allah yaratmadaki çeşitliliğini büyüklüğünü, gücünü ve sanatını biz ziyaretçilere göstermiştir.

3-İnsan harici diğer varlıklar insana hizmet etmesi için vardır. Nasıl ki sen büyük bir hükümdarın sarayını ziyarete gittiğinde hükümdar seni izzet ikramla karşılıyor, yanına hizmetçi hademeler veriyor… (bakınız: Allah bizi neden yarattı?) Diyebilirsiniz ki onlarda canlı neden bize hizmet için varlar? Bu onları sömürmek değil mi? Cevaben derim ki; insanlarında dahil bu dünyada her şeyin bir görevi vardır, insan hariç diğer unsurlarında görevi insana hizmet etmektir. Hayvanlar sadece nefisten ibarettir, bilinçleri ve beklentileri yoktur. İnsana hizmet amacıyla içgüdüsel programlamayla hareket ederler.tabi ki bu gerçek bize, hayvanlara karşı her şeyi yapma özgürlüğü vermez. islam da hayvan hakları önemlidir. onlara gereksiz yere acı vermek cehenneme gitme sebebidir. develere fazla yük yüklenmemesini eziyet edilmemesini isteyen Peygamberimizle (Hz.Muhammed) putperestler dalga geçiyorlardı.
İnsan haricinde yaratılan unsurlar rahmettir, insanın rahatı için vardır. Ateistler insana sadece 1.dereceden hizmet eden at, koyun vs. gibi evcil hayvanları görerek “diğer canlılar neden var ki” diye sorarlar. Diğer tüm canlılar dolaylı olarak hatta araştırıldığında onlarda 1.dereceden insana hizmet etmektedirler.Dünya oksijeninin %70’ini denizdeki planktonlar üretmektedir, denizin altında elektrikle yiyecek elde eden, altın klorürün klorünü yeyip som altına çeviren, demirdeki pası yok eden bakteriler vardır. Yarasalardaki radar özelliği incelenerek radarlar, bazı böcekler deki yangının yerini tespit eden mekanik özellikler incelenerek yangın tespit cihazları, örümcek ağlarının sağlamlığı tespit edilip kullanılarak balistik kurşun geçirmez yelekler icat edilmiştir. Örnekleri çoğaltmak mümkündür bol bol belgesel izlemek lazım.Hayvanlar ve tüm diğer canlılar hakkında yapılan araştırmalarla bu gerçekler bu faydalar bu hikmetler bu güzellik bu mühendislik anlaşıldıkça Allah’a inanç ve bağlılık artmaktadır.

4-Allah istese bizi de robot gibi (içgüdüsel programlamayla) hareket eden canlılar yapabilirdi ama bize bizi dünyanın en güçlüsü, yeryüzünün halifesi yapan aklı vermiştir ve bize; “farkınızın kıymetini bilin ve hakkını verin” demiştir. “Hayvanlar gibi olmayın, nefsinizi terbiye edin, aklınızı kullanın” demiştir Allah hayvanlar vasıtasıyla.

5-Kainattaki insan harici unsurlar arasında her yapıtaşın görevi ve varlığının önemli olduğu; doğal dengeler sistemler (su döngüsü hava döngüleri ekosistem vs.) vardır. İnsan haricindeki tüm akılsız canlılar arasındaki sınırsız büyüklükteki organizasyon ve kusursuz şekilde işleyen işbirliği; kainatın bir koordinatörünün, sınırsız kudrete sahip bir yöneticisinin olduğunu gösterir.Görüldüğü üzere İslam felsefesinde var olan her şey birbiriyle uyumlu, birbirinin sadece bilimsel değil, mantıksal olarak sebebi ya da nedeni.

Bu blog “Düşünmeyen Ormanda Yaşasın” kitabı ve “Dünyanın Kara Kutusu” Belgesel serisinin içeriğinden oluşmaktadır.

 

Kitabın genelinde faydalanılan kaynaklar:
Kuran meali- Elmalılı Hamdi Yazır
Kuran meali- Prof. Dr. Suat Yıldırım
Prf. Dr. İbrahim Canan- Kütübü sitte (hadis ansiklopedisi)-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18
Bediüzzaman Said Nursi- Tüm eserler
M. Fetullah Gülen- Tüm eserler
Doc. Dr. Ahmet Lütfi Kazancı- Peygamberler tarihi -1-2
Salih Suruç- peygamberimizin hayatı Mekke devri Medine devri
Necip Fazıl Kısakürek- Çöle İnen Nur
Martin Lings (Ebubekir Siracettin)- Hz. Muhammed’in hayatı
Mehmet Akif Ersoy- Safahat
Eyüp Baş (editör)- İslam Kurumları Tarihi
Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar- Sosyoloji (Usak yayınları)
Dr. Osman Dolu- Suç Teorileri

Scroll to Top